Toegankelijkheid: een groeiend aandachtsgebied

Annika Willers · Innovatie · Laatst geupdate op 4 oktober, 2021

Blinde man werkt met braille display en screen reader.

Er zijn meer dan een miljard mensen op de wereld met een visuele of andere functionele beperking. Helaas kan maar 1 op de 10 mensen gebruik maken van de daarop aangepaste technologie met als gevolg dat er heel veel mensen niet goed mee kunnen komen in onze maatschappij. En dat terwijl tegenwoordig alles digitaal wordt geregeld (World Health Organization, December 2020).

Het is belangrijk dat digitale techniek hierop aangepast wordt, zodat het door iedereen gebruikt kan worden. En niet alleen de techniek moet aangepast worden, maar ook de denkwijze in de hele organisatie. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht omdat je niet int de ICT werkt of omdat je in de directe omgeving weinig mensen met een beperking bent tegengekomen, maar met zo’n groot aantal mensen met beperkingen ontkom je er niet aan om te kijken naar de voordelen van inclusief werken en is het eigenlijk noodzakelijk om je meer te verdiepen in de mogelijke beperkingen van de huidige en toekomstige collega’s.

Diverse soorten beperkingen

Een visuele beperking is één van de meest voorkomende beperkingen op de digitale werkplek. Hier zijn al goede mogelijkheden voor ontwikkeld zoals tekst voor laten lezen of kleurinstellingen met een hoger contrast. Maar wanneer je niet goed of helemaal niet kunt horen, wordt het heel lastig om een presentatie te volgen of een video te bekijken die gemaakt is zonder ondertiteling. Gelukkig is het mogelijk om met bepaalde programma’s ondertiteling toe te voegen aan presentaties en video’s.

En zo zijn er nog meer beperkingen waar we rekening mee kunnen houden zoals mensen die niet zo goed kunnen leren, het lastig vinden om termen te onthouden, niet goed begrijpen wat er staat, mensen die maar 1 werkende arm hebben en daardoor niet goed kunnen typen, mensen die gauw overprikkeld zijn en behoefte hebben aan minder visuele afleiding.

Waarom aangepaste software zo belangrijk is

Al deze aanpassingen die ervoor zorgen dat mensen met een beperking ook kunnen werken met het programma, de website of het product wordt “Toegankelijk” genoemd of “Drempelvrij”. Naast de drempelvrije techniek speelt natuurlijk ook de content een belangrijke rol. Dat betekent dat alle teksten en documenten ook drempelvrij moeten zijn. Het moet goed te begrijpen zijn als het voorgelezen wordt. Een zin als ‘Klik op de groene knop zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien…’ is niet duidelijk voor iemand die blind is en dus niet toegankelijk.

Het is dus aan te raden om nog eens goed te kijken naar de huidige content en je te verdiepen in toegankelijk schrijven voor de tekst en afbeeldingen die in de toekomst geplaatst zullen worden. Lees ook het blog 7 tips voor het maken van toegankelijke content.

Let op: De afbeeldingen zelf kunnen niet voorgelezen worden, maar wanneer je een alt-tekst in kunt vullen, kun je een korte beschrijving plaatsen die weergeeft wat er op de afbeelding gebeurt. Zo wordt het voor iedereen duidelijk wat er staat en wordt er weer eens kritisch gekeken naar de content.

Drempelvrije tools voor je digital workplace

Een van de platforms waar inclusiviteit het meest cruciaal is, is het (sociale) intranet of Employee Experience Platform. Het is één van de programma’s die dagelijks door veel bedrijven wordt gebruikt als plek waar alle medewerkers samenkomen om informatie en nieuws te delen. In Viadesk, het social intranet van Fellow Digitals, worden veel mogelijkheden geboden om drempels weg te nemen, daarom is Viadesk in september 2021 gecertificeerd door de Stichting Accessibility. Hoewel dit niet alles is wat je moet doen (bekijk ook onze opzet- en schrijftips) weet je zeker dat het platform functionaliteiten biedt die nodig zijn voor een drempelloze digitale werkplek.

Hoe schrijf ik toegankelijke content?

Toegankelijke teksten zijn de eerste stap naar een inclusieve werkomgeving. We hebben zeven tips voor je op een rijtje gezet voor het schrijven van toegankelijke content.

Lees onze 7 schrijftips