Collegia valt in de prijzen – het nieuwe leerplatform brengt innovatie op het gebied van leren binnen organisaties

Robin Gras · Persbericht · Laatst geupdate op 14 juli, 2020

Als innovatief product op het gebied van Training & Learning ontving Collegia dit jaar de HR Innovation Award. Naast het integreren van spelelementen (gamification) onderscheidt dit nieuwe leerplatform zich door de peer-to-peer overdracht van kennis.

nieuw leerplatform

Amsterdam, 7 oktober 2019. Door de innovatieve aanpak van leren binnen organisaties heeft Collegia, het nieuwste product van Viadesk Digital Workplace Solutions, de 15-koppige jury weten te overtuigen: dit jaar ontving het de HR Innovation Award in de categorie Training & Learning. Collegia werd uit ongeveer 80 kandidaten gekozen als één van de zeven winnaars van deze prestigieuze prijs. De uitreiking vond plaats op 17 september, als onderdeel van de beurs Zukunft Personal Europe in Keulen.

Het toepassen van speltechnieken in niet-game omgevingen wordt ook wel gamification genoemd. Hiermee sluit Collegia naadloos aan op de huidige tijdgeest. Zo af en toe is er bij leeroplossingen al sprake van gamification-elementen, deze oplossingen zijn alleen niet te vergelijken met hoe Collegia dit doet. Collegia maakt het verschil door de motivatie van begin af aan te stimuleren en spel- en beloningselementen te integreren. Collegia hanteert bovendien een peer-to-peer-aanpak: werknemers kunnen zelf content maken en intern kennis delen. Dit bespaart tijd en geld en zorgt ervoor dat er geen kennis verloren gaat, bijvoorbeeld wanneer een werknemer het bedrijf verlaat.

Gemotiveerd leren

“In de wereld van vandaag kan kennismanagement niet langer een top-down kwestie zijn, dit kan niet meer alleen van bovenaf worden opgelegd.” licht Mujibor de Graaf, CEO van Viadesk, toe. “In plaats daarvan bieden HR- en IT-afdelingen infrastructuur die een actieve deelname van werknemers mogelijk maakt. Met Collegia hebben we een systeem ontworpen dat herinneringen oproept aan de gildetijd. Je stapt in als gezel, zonder aantoonbaar aanwezige kennis. Vervolgens doe je die kennis door middel van flashcards snel op, waarna je het recht krijgt om zelf flashcards te maken. Heb je eenmaal het niveau van een ervaren werknemer bereikt, dan krijg je op een gegeven moment de rol van meester. Dergelijke stappen motiveren mensen. Ze zien in dat zij een actief onderdeel zijn van de kennisuitwisseling. Zonder hun inbreng kan er geen duurzaam proces zijn. Hoe vaak komt het tegenwoordig niet voor dat daarvoor verantwoordelijke personen kennis extern inkopen, of moeizaam moeten screenen om deze vervolgens op te nemen in een systeem? Dankzij Collegia kunnen ze deze stap overslaan. Dat vermindert de druk natuurlijk enorm.”

Nauwe samenwerking

Het nieuwe leerplatform is ontwikkeld in samenwerking met Flavour, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in gamification en storytelling. Daarbij komt de ruim 20 jaar ervaring van Viadesk in kennisuitwisseling en gerelateerde software-oplossingen, geïntegreerd in de digitale werkplek. Al eerder ontwikkelde Viadesk het gelijknamige social intranet Viadesk en het Learning Management System Coursepath, dat in heel Europa is verkocht.

Samen met Flavour streeft Viadesk ernaar up-to-date software aan te bieden voor bedrijven en werknemers. De HR Innovation Award laat zien dat dit een succesvolle stap is die organisaties in staat stelt om te starten met nieuwe benaderingen van leren.

Wil je meer weten over Collegia? Klik dan hier.