Fellow Digitals: 4 vragen aan de oprichters

Annika Willers · Nieuws · Laatst geupdate op 11 januari, 2021

Om jullie een kijkje te geven achter de schermen van de rebranding hebben wij enkele vragen voorgelegd aan de oprichters van Fellow Digitals. We spraken over de start met Viadesk, hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld en wat zij vinden van de nieuwe naam en identiteit van het bedrijf.

The Fellow Digitals founders

Hallo Mujibor en Marc, laten we beginnen met ons korte interview. Jullie zijn de oprichters van Fellow Digitals, jullie weten dus alles van het bedrijf en hebben vanaf het begin de identiteit gevormd. Wat is jullie verhaal met Viadesk en Fellow Digitals?

Mujibor de Graaf, CEO: Als Viadesk zijn we al meer dan 20 jaar bezig om mensen te helpen beter samen te werken en kennis te delen, door gebruik te maken van onze producten en service. Toen we begonnen, stond het online delen van kennis nog in de kinderschoenen en hebben we vanaf het begin ingezet op het leveren van direct beschikbare kant-en-klaar diensten. In de cloud dus, wat destijds geheel nieuw was, bedrijven wilden liever alles zelf beheren.

Marc Leidner, CTO: Het interessante is dat we zijn begonnen als webontwikkelaars waaruit het Viadesk Social Intranet is ontstaan. Aangezien dit ons enige product was, kreeg het bedrijf dezelfde naam. Vervolgens zijn we begonnen met de ontwikkeling van Coursepath. In eerste instantie was dat een nieuwe productnaam en een nieuw team. Maar we zien dat het dezelfde teams zijn die aan beide producten werken. Nu Coursepath steeds groter wordt, zijn klanten vaak in de war. “Dus, je bent van Viadesk, maar je kunt mij ook Coursepath bezorgen?”. En meestal als we het over Viadesk hebben, denken we aan het sociale intranet, niet aan het bedrijf als geheel. Voor mij is het een leuke en noodzakelijke verandering, dat het bedrijf nu een andere naam krijgt dan het product.

Mujibor de Graaf: We zijn druk bezig geweest met nieuwe softwarefuncties, om het samenwerken en online leren te verbeteren met ons Coursepath LMS en Viadesk Social Intranet. We zoeken altijd naar trends op de werkplek en richten ons op het leveren van moderne en innovatieve software aan onze klanten. Vorig jaar hebben we met Metatude, gevestigd in Dhaka, Bangladesh, een softwareontwikkelingsbedrijf overgenomen. Ook zijn we druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw product: Collegia Gamified Learning.

Marc Leidner: Ja, met onze nieuwe bedrijfsnaam betrekken we ook ons Dhaka-team erbij. Fellow Digitals gaat niet meer alleen over onze producten. Het laat zien wie we als bedrijf zijn. Het gaat om de mensen, het samenwerken in een team, het ontwikkelen en verbeteren van onze producten. Elke Fellow Digitals-collega moet zich betrokken voelen, ongeacht op welke afdeling of in welk land je werkt.

Mujibor de Graaf: Als we kijken naar wat we nu meemaken met de COVID-19-crisis, zien we dat werken op afstand een must is geworden. Het traditionele kantoor is niet langer onvervangbaar. Je kunt overal werken, mits aan de voorwaarden met betrekking tot software en werkomgeving wordt voldaan. Op dit moment staan we aan het begin van deze grote verandering: Als Fellow Digitals zetten we de mensen in het middelpunt van de belangstelling. We moeten allemaal leren om digitaal samen te werken en te communiceren zonder dat medewerkers zich afstandelijk, onzeker of minder betrokken voelen. Want alleen samen kunnen we verder.

Hoe zijn jullie tot deze nieuwe branding gekomen? Wat was de reden hiertoe?

Mujibor de Graaf: Wat we zien is dat veel organisaties worstelen met de bij-effecten van het digitaal werken. Zeker in de situatie waarin we ons nu allemaal bevinden. Hoe kunnen we, nu we allemaal vanuit huis werken, zo goed mogelijk blijven samenwerken? Communicatie en aandacht voor elkaar zijn hierin twee cruciale elementen!

Door de jaren heen hebben we onze producten verder ontwikkeld om te voldoen aan de meest innovatieve vormen van samenwerking en kennisdeling. Als organisatie willen wij ons ook verder ontwikkelen, om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Met ons groeiende product- en dienstenportfolio vinden wij het tijd om een nieuwe fase in te gaan onder de naam Fellow Digitals. De productnamen blijven hetzelfde, maar logo’s worden wel aangepast aan de nieuwe stijl.

Marc Leidner: Wij hebben lange tijd alleen maar gecommuniceerd over onze producten. Het is belangrijk om te benadrukken dat we een team van mensen zijn, die samenwerken om onze doelen te bereiken.

Mujibor de Graaf: Precies. Dat is waar ons overkoepelende bedrijfsnaam Fellow Digitals voor staat. Het ondersteunt onze filosofie: We laten elke medewerker meetellen, ongeacht zijn of haar positie, afkomst of werklocatie.

The Fellow Digitals founders

Wat betekent onze nieuwe naam Fellow Digitals voor jou?

Marc Leidner: Naast het feit dat wij willen benadrukken dat wij ons richten op mensen, het praten over het team en het samen dingen doen, betekent de nieuwe naam voor mij ook een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf. We bestaan nu meer dan 20 jaar. Fellow Digitals is geen nieuwe start, maar een nieuwe stap vooruit. Ik weet dat we het nog veel beter kunnen, en dat is precies wat we nu doen.

Mujibor de Graaf: Daar ben ik het mee eens. Het betekent voor mij ook dat Fellow Digitals een oplossing biedt in de complexe uitdagingen waar we wereldwijd mee te maken hebben. Met onze producten willen wij bedrijven helpen met innovatie en het vinden van duidelijke en eenvoudige oplossingen.

Laatste vraag: Als er één ding is dat iedereen in de wereld zou moeten weten over Fellow Digitals, wat zou dat zijn?

Mujibor de Graaf: We laten iedereen meetellen, daarmee garanderen we dat iedereen zich betrokken voelt en van persoonlijke waarde kan zijn voor zijn of haar bedrijf.

Marc Leidner: Ja. Samen kunnen we het doen!

Bedankt voor jullie tijd en inzichten!

Lees meer over de rebranding van Fellow Digitals.

Lees het artikel