15 experts over de digitale werkplek in 2021

Annika Willers · Digital Workplace Trends · Laatst geupdate op 25 januari, 2021

Door Corona is de manier waarop we werken in een stroomversnelling gekomen. Het vele thuiswerken maakt de werkwijze van bedrijven compleet anders dan voor de crisis. Hoe kunnen bedrijven het beste omgaan met deze verandering? Wij verzamelden de inzichten van 15 digital workplace experts, zodat jij een goede focus hebt voor 2021.

Tijdens onze serie Open up Digitals spraken wij met toonaangevende thought leaders over de transformatie van de digitale werkplek. Hoe betrek je werknemers beter? En hoe kan een bedrijf zijn processen stroomlijnen? Relevante vragen, met antwoorden van experts uit het vakgebied. Wij zetten de belangrijkste quotes voor je op een rijtje.

digitale werkplek trends 2021

Cyril Coste: “De focus voor nu? Richt je op het automatiseren van werkzaamheden. En blijf kijken of dat wat je doet in dienst staat van je klant. Denk na over wat voor soort werkgever je wil zijn, ben jij degene die de klant een stapje verder helpt?”

Stephen van Belleghem “Bedrijven stellen vaak hun eigen doelstellingen centraal, om vervolgens te kijken hoe deze bij de klant kan worden gebracht. Keer dat eens om en vraag je af: wat is het meest schaarse goed dat de klant heeft? De meeste mensen willen meer tijd, geld, energie. Als je het daar als bedrijf mee eens bent, blijf je dan afvragen of dat wat je aanbiedt ook aansluit. Kijk naar nieuwe trends en technologie, vanuit dat perspectief bied je veel meer waarde.”

Richt je direct tot de medewerker

Kamales Lardi: “Mijn advies: blijf kijken hoe die technologie de werkprocessen kan verbeteren, zoals het verminderen van handmatig werk.”

James Robertson: “Loop enkele dagen met medewerkers mee. Leer de gebruikers van je platform kennen en identificeer zo een paar dingen die je meteen aan kunt pakken. Maar let op: je kunt niet alles oplossen. Begin klein, do the right small thing. Pak iets aan dat je medewerkers echt helpt en pak vanuit daar door.”

Gonny Vink: “Wat je ziet is dat veel bedrijven in deze periode hebben ingestoken op dat we met elkaar op afstand moeten kunnen communiceren en vergaderen, maar nu de volgende stap: hoe gaan we slim samenwerken, kennisdelen en ontwikkelen op afstand? Tools en technologie zijn hierbij een hulpmiddel, gedragsverandering is cruciaal.”

Leg verbinding en start met netwerken

Felix Holzapfel: “Ga binnen de digitale werkplek opzoek naar de goede mix van mensen en zorg ervoor dat ze zich betrokken voelen. Dus ook de mensen die in contact staan met je klanten! Bouw bruggen tussen hen en leiders en blijf in gesprek.”

Ronald van den Hoff:Praat met je concurrentie, zij zitten in hetzelfde schuitje.”

De focus van HR en leidinggevenden

Jan Tjerk Boonstra: “HR is redelijk conservatief en eigenwijs. Om de veranderingen nu bij te houden moet je meer netwerkachtig werken en anderen uitnodigen. Leer van de ervaringen van anderen en vooral van wat er niet goed gaat.”

Marianne Sturman: Leidinggevenden moeten nog proactiever zijn richting hun medewerkers. Dus: vaker bellen, meetings anders inrichten, en alle collega’s betrokken houden. Niet alle managers hebben dit in huis, zorg als organisatie voor training en het bijbrengen van de juiste skills.”

Cara Antoine: “Geef je werknemers vertrouwen, zodat ze autonoom kunnen werken.”

Arie van Bennekum: Start met agile werken. Het zorgt voor creativiteit en kwaliteit. En als je agile werkt, vier je iedere twee weken ook nog eens samen een feestje. Dat maakt de motivatie groter en het MT kan zien dat het werkt.”

Daniel Pink: “Blijf in de gaten houden op welke momenten van de dag je medewerkers optimaal presteren en speel hierop in.”

Dion Hinchcliffe: “Zorg voor ‘working out loud’, laat medewerkers in open omgevingen binnen de digitale werkplek delen waar ze mee bezig zijn zodat andere kunnen aanhaken.”

De gouden combinatie van ervaring en jonge mensen

Jan Bommerez: “De hoop van de wereld zit in creativiteit. De doorbraak komt vaak van jonge mensen die niet vastzitten in paradigma’s. Waar ervaring vroeger je waarde vergrootte, is het nu vaak een probleem omdat je te veel in het oude denken zit. Breng daarom in organisaties ervaring en jonge mensen bij elkaar en zorg voor een gesprek. Dan heb je het beste van 2 werelden.”

Greg Verdino: “Zekerheid ontbreekt. Probeer dus vooraf na te denken over implicaties van bijvoorbeeld werkloosheid, thuiswerken en een eventuele nieuwe pandemie.”

Wat kunnen we met deze inzichten?

Alle geïnterviewde 15 experts hebben één ding gemeen. Ze roepen vooral op om te kijken naar de mens. Wij, als mensen, moeten verantwoordelijkheid nemen. Er is geen tool of systeem dat dat voor ons in kan vullen. Wees flexibel om je in de snel veranderende wereld aan te kunnen passen en wees vindingrijk om bijkomende problemen creatief op te lossen. Maak van de nood een deugd!

Bekijk ook eens deze 5 praktische tips om thuiswerken te organiseren.